Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Кампания за преброяване на врабчетата ще се състои днес в цялата страната, съобщиха организаторите от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Тазгодишната акция е пета поред.

След бърза регистрация в сайта vrabcheta.bg всеки може да отбележи видените от него птици за период от 10 минути между 9 и 12 часа.
 
Преброяването на врабчетата е важно за специалистите-орнитолози, за да могат да очертаят тенденциите в развитието на популацията. Установено е, че за последните 10 години броят на врабчетата у нас е намалял с 30%.
 
През 2020 г. регистрираните врабчета са били около 4600, наблюдавани на близо 500 локации в страната, посочват от БДЗП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Хм

преди 2 години

Врабче ли,не помня от кога не съм виждал!

78

Врабците

преди 3 години

Лястовиците, пчелите са на изчезване. Причината е простичка - алчност за усвояване , заграбване, бетониране, уреждане до девето коляно. Нищо общо с Мао Дзе Дун.

77

Анонимен

преди 3 години

От 30 години не съм виждал врабче как ще ги преброите като няма. През 70-те и 80-те години врабците летяха на ята. Кацаха в двора на вишнята и огласяха с чуруликането си цялата махала. От както нивите запустяха животните изклани реките отровени врабчетата изчезнаха. Те са най уязвимите от унищожението на природата. Те не летят на юг не са прелетни птици за да могат да се спасят те бяха тук целогодишно. Зимата купувах жито и ги хранех в хранилка. Но вече ги няма нито през лятото нито през зимата.

fallback