Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските винопроизводители са успели да реализират своите продукции, въпреки пандемичната обстановка през 2020 г. и преди това. Това доведе до тройно по-голям износ за местно производство, заяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното в предавнето "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„По време на първия локдаун се получи така, че първите страни, които затвориха бяха Франция, Испания и Италия. Точно лидерите във винопроизводството и пазарът на вино не прибегна до закупуването на производство от тези страни, от които традиционно се купува в годините назад. Насочиха големи партиди вино от България към своите търговски обекти“.

От думите му става ясно, че това освобождаване на обемите в резервоарите на винопроизводителите е помогнало на реколтата през 2020 г., което от своя страна е създало възможност гроздето да бъде прибрано на конкурентни цени с Франция и Германия.

"Във Франция и Германия през 2020 г. се възползват от т.нар. мярка „кризистно дестилиране на вино“, добави инж. Коев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Виното се издистилира, за да може в последствие да се използва в производство на дезинфектанти. Нашите винопроизводители отхвърлиха мярката и успяха да реализат количествата вино, без да залежава.“

Възможността да се пътува навън е ограничена, а това води до възможност за вътрешен туризъм. Виненият туризъм само печели от това, потвърди гостът. "Виното е една от визитните картички на страната ни наред с розовото масло и киселото мляко. Бих заявил смело, че се възползваме от това нещо. Усилията са насочени към това да няма пречки пред бизнеса.“

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase