Снимка: Pixabay
fallback

Едва 8,5% от земеделската земя на територията на Европейския съюз  се обработва по биологичен начин, сочат данните в Новия план за развитие на биологичното производство, представен от Европейската комисия.

Амбициозната цел на Брюксел е до 2030 г. биологичните площи да достигнат 25 на сто от обработваемата земя в Европа, съобщава БНР.

Това обаче е трудно осъществимо, казват експертите, според които реалистичната прогноза е нарастване до 15-18%.

Комисията насърчава държавите членки да разработят национални планове за биологично действие.

На този етап различията между държавите са фрапиращи, като най-много биоплощи има в Австрия - над 25 на сто, а най-малко в Малта -0,35 %.

Под 2 на сто от общата земеделска земя са площите, обработвани по биологичен начин в България.

В новия програмен период ще има екосхеми, подкрепени с бюджет от 38-58 млрд. евро за периода 2023-2027 г., като точният размер все още се дебатира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ь

преди 3 години

Що за тъпотия е определението "билологични" !? Другите храни какви са, минерални ли?

6

Био ?

преди 3 години

Имам познати които бяха биологични производители, но те са отказахапоради това, че таксите към Сертифициращите фирми са жестоки.Да, те сега продължават да произвеждат земеделска продукция, но тя не е придружена с цветни хартийки (Сертификати), че продукцията е биологична.Това, че на опаковката е отбелязано, че продукта е биологичен, това все още нищо не означава, защото зад този надпис по принцип е скрита поредната лъжа и измама на някои производител.Бъдете внимателни !

5

Био ?

преди 3 години

Много малко от българските производители съблюдават строгите правила за биологично производство.Плодове и зеленчуци, всичко, абсолютно всичко се третира с препарати за растителна защита, а послетази продукция се представя като биологична.В България има стотици хиляди декари заети с биологично жито, но в магазините все още не съм видял, например биологични козунаци или биологични кифли.Биото е една голяма измама, но семо в България, но и в страните от ЕС.

fallback