Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заболяваемостта скача заради новите варианти на вируса. "Ситуацията е достатъчно напрегната и динамична.", обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред bTV и допълни, че натискът върху болниците е сериозен и не изключи възможността строгите мерки в страната да се удължат.

Още по темата

Според нея британският вариант се е наложил активно у нас. Няколко са факторите за високата активност на новозаразени. "Вирусите имат много висока адаптивност и могат да мутират непрекъснато. Селектират се онези мутации, които им дават предимство в конкретните ситуации. Така че те са много пластични и този не прави никакво изключение."

Според нея COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации, а обществото е далеч от т.нар. колективен имунитет. Специалистът прогнозира, че в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипът и няма да ни прави такова впечатление.

Според последна публикация в Nature, на дневен ред идва това, че ваксинацията в цял свят е доста неравномерна."В Израел половината от хората са ваксинирани, но останалата част трудно биха се ваксинирали. Появата на новите варианти променя формата на успеха. И не сме наясно, че ваксината успява да предотврати пренасянето на самия вирус."

Проф. Радостина Александрова обяви, кога болен от коронавирус е най-заразен. "Заразни сме дори преди симптомите. Пикът на заразността е, когато започнем да проявяваме симптоми", каза още проф. Радостина Александрова.  Според нея антителата след ваксинация могат да се проверят след около 3 седмици след поставяне на втората доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase