Снимка: БГНЕС
fallback

 Цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна малко под 13% от началото на годината, а дизеловото гориво с около 13, 6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми, обясни пред БНТ Андрей Делчев - изп. директор на Българската петролна и газова асоциация. Неговата прогноза е, че по-скоро цената на горивата ще се задържи или леко ще падне надолу.

 "В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

 "Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70-80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Повишаването на цената на горивата не е спекулация, твърди Делчев.

 "България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А 95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз".

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната те са най-ниски, обясни още Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Днес

преди 3 години

В много държави в ЕС с развита пазарна икономика и 4 пъти по-висока мин. заплата горивата са по-евтини. Толкова за външните фактори. Има една само една дума, която обяснява всичко - МАФИЯ.

22

Анонимен

преди 3 години

На българския картелен пазар роля има единствено пазарният фактор "Марешки".Картелът носи от 100 кладенеца от чужбина вода, за да обясни цените си, но единственият, който му пречи да вдигне цената си на 2,70 лева, е пазарният фактор "Марешки".

21

Анонимен

преди 3 години

"банките не дават лихви"-Няма никаква реална полза от банките!

fallback