Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Все повече се говори за затягане на противоепидемичните мерки след като броят на случаите на коронавирус в страната имат сериозен ръст.

"Оплакванията и тревогата на пациентите от един-два дни са се увеличили, защото броят на заразените с коронавируса расте, както са повече и положителните тестове“, каза пред БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и главен секретар на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Oще по темата

"Като се позатопли времето и се отпуснаха мерките и хората, затворени дълго време, малко позабравиха и да спазват предписанията. А абсолютно задължително е да се спазват мерките - дезинфекцията, отстоянията също, защо сега се отвориха моловете и ресторантите. Моето лично мнение е, че малко раничко отворихме, защото това, което сега виждам, е, че хората, които сега се разболяват, са между 25-30 годишни, и го карат средно тежко - така че възрастта спада, а има и деца до 12 години заразени", поясни още д-р Здравкова.

По думите ѝ британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се вдига и тя е по-висока - 38 - 39 градуса, има задух и кашлица, както и отново силни мускулни болки.

"На този фон на повишаване на заболеваемостта, има недостиг на ваксини. Хората сега искат да се ваксинират, но ваксините са недостатъчно при нас общопрактикуващите, а бройката на желаещите расте", посочи д-р Здравкова, според която организацията за ваксинация е добра:

"Трябва да има и "зелени коридори", защото там е масовата ваксинация, а и те работят 24 часа. При нас това не може да стане - ние записваме нашите пациенти само, а те са и по-възрастните, при нас им е по-удобно, така че ние като гилдия сме готови да извършваме ваксинацията, стига да има да има ваксини и ние също да можем по-всяко време да си ги поръчваме", обобщи медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

АЙДЕ СТИГА

преди 3 години

НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН КОВИДА!!! САМО ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ, ЗАЩОТО ИМАТ ПО- СГЪСТЕНА КРЪВ и вирусът им прави тромбози. НЕ СЕ ЛЕКУВА С ВАКСИНА. ИМА ДРУГИ ЛЕСНИ НАЧИНИ. И МНОГО ЕВТИНИ. Но фармаиндустрията няма да позволи да й се отнемат пари и привилегии. Лекува се с ПРАВИЛНА хомеопатия. Може и биофлавоноиди или етерични масла, ако положението все още не е тежко. От личен опит.

15

Анонимен

преди 3 години

Като се ваксинират възрастните, вирусът който има хиляди мутации с някой от мутантите намира податливи детски организми. Страшна биологична война, дори не се харчат пари за логистика и тилова поддръжка. Евтина война за тези мизантропи, които я измислиха през последните 30 години и селекционираха този вирус.

14

Идеалист

преди 3 години

Като се ваксинират възрасните, вирусът който има хиляди мутации с някой от мутантите намира податлияви детски организми. Страшна биологична война, дтози виръаже не се харчат пари за логистика и тилова поддръжка. Евтина войа за тези мизантропи които я измислиха през последните 30 години и селекционираха този вирус.

fallback