IStockphoto

Здравословният начин на живот започна да набира все по-голяма популярност сред поколенията. Независимо дали става дума за младежи, които искат да влязат във форма за лятото, или пък за възрастни хора, които искат да се погрижат за здравето си, следването на определени диетични режими се разпространи из целия свят.

Заедно с различните диети и ограничения, на преден план излязоха и няколко уелнес тенденции като паста за зъби с въглен или сок от целина, които уж трябва да ни осигурят по-дълъг и по-добър живот. Те започнаха да се популяризират из социалните мрежи, като набързо се превърнаха в задължителни за доста хора.
 
Въпреки че може да има известна истина за някои от техните предимства, тези тенденции често не отговарят на здравословния си имидж и дори могат да навредят на вашето здраве.
 
Ето петте здравословни тенденции, които е по-добре да пропуснете:
 
1. Кето диета
 
Кетогенната диета се фокусира върху приема на храни, които са с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено количество протеин.
 
Преминаването на кетогенен режим стимулира тялото да използва мазнини вместо въглехидрати за енергия. Това състояние се нарича кетоза. Кето диетата първоначално е била създадена като средство за лечение на епилепсия и може да има някои предимства за хората със захарен диабет.
 
Знаменитости и инфлуенсъри в социалните мрежи рекламират кето диетата като начин за отслабване, макар че тя е по-ефективна като краткосрочна стратегия. „Тя помага на хората да отслабнат, защото строгото ограничаване на въглехидратите ви осигурява по-малко калории като цяло“, казва д-р Джо Карсън пред Insider. Според него, всяка ограничителна диета е трудна за поддържане, а кето диетата увеличава риска от последици за здравето като:
 
♦ Камъни в бъбреците
 
♦ Чернодробно заболяване
 
♦ Недостиг на витамини, особено А, С и К, както и фолиева киселина
 
♦ Високи нива на липиди в кръвта, което увеличава риска от сърдечни заболявания.
 
♦ Рак
 
2. Шотове с ябълков оцет
 
Ябълковият оцет е ферментирал ябълков сок. Някои твърдят, че той има антиоксидантни свойства и може да помогне при загуба на тегло и за по-добро храносмилане. Има някои изследвания, които показват, че ябълковият оцет може да намали апетита, ако се приема преди хранене, но това не е достатъчно за да доведе директно до загуба на тегло.
 
Още за здравословните тенденции, които е по-добре да не следвате, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase