Снимка: Кадър БНТ
fallback

Алергиите имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва да обърнем внимание и при кои това няма особено значение. Това каза пред БНТ д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи "алергия в дългосрочен план".

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

По думите на д-р Борислава Крушева вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат - помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

Това, че е вдигнал 39 градуса означава, че организма реагира на ваксината и е по-скоро добра новина, отколкото лоша. Само някой страхливец може да се притеснява от вдигането на температурата след ваксинирането.

12

Случаен минувач

преди 3 години

Ще споделя нещо, което е самата истина.Тази сутрин един мой колега преподавател ми се обади по телефоно и ме помоли да му взема часа на обед. Каза, че вчера му сложили втора доза ваксина и тази сутрин бил с 39 градуса температура. Каза, че в момента се чувства ужасно. Изтъкна, че в последните 5 години не е боледувал въобще. Аз го познавам добре - двуметров мъж е, на 45 години, здрав е като бик.Аз и преди го казах, но след това, което чух, няма да се ваксинирам, ако ще на разстрел да ме водят!

11

Анонимен

преди 3 години

И таа отде са отвързА , та почна и тя да ни ръси мозък ?!Куцо и сакато е впрегнато да ни агитира , по това можете да съдите колко са ваксини ваксините !

fallback