Снимка: Pixabay
Жена от тетевенско случайно разбира, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения, към никакви институции. Как се оказваш без вина виновен? 52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Няколко пъти в година се прибира в родното си село Гложене. Преди седмица отново е  в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка.
 
"Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител", разказва пред Нова ТВ Дияна Микова.
 
Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото според тях дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.
 
"Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема", посочва Дияна.
 
Проблемът, обаче, се задълбочава, тъй като запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.
 
"Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село", оплака се потърпевшата.
 
В данъчното препращат Дияна към кмета. "Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия", заяви служителката.
 
Версията на данъчните служители е, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.
 
"Всичко е платено", заяви Искра Иванова, началник отдел „Местни данъци и такси”, Община Тетевен, но на въпрос защо тогава Дияна е осъдена тя каза"
 
"Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ."
 
Дияна пита как би могла да уведоми ЧСИ, като не знаe, че е осъдена.
 
"Не, че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим", отговори Иванова.
 
В крайна сметка, от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.
 
"Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото", заяви Искра Иванова, началник отдел „Местни данъци и такси”, Община Тетевен.
 
След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще й бъде вдигнат запора. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.
 
И така, Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица, седмица и нещо със запорирана сметка и без средства, заради изгубени в превода институции.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 седмица

В държавата на мутрите е така.

28

Анонимен

преди 1 седмица

България, брат. Ако си откраднал мили и си бизнесмен, обаче тежко ти, ако се е оказало, че заради някакво закръгляне си платил 1 ст по-малко. До дупка ще те съдят!

27

бг

преди 1 седмица

преди 200 години турската държава е продавала данъците на бегличкии , който се издължавал на държавата , а след това гледал да си събере данъците с горница и да е на печалба. Случая с ЧСИ е точно такъв -плащаш дължимото и генерираш печалба на ЧСИ.Дали пък да не си припомним до какво доведе тази османска практика !