Снимка: БГНЕС

Повече от 3500 души до момента са се ваксинирали срещу коронавируса във ВМА. Най-възрастният е на 96 години, а най-младият - на 18.

Още по темата

"Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре.  Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изичстени", обясни пред bTV д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болестти във Военномедицинска академия. Саматя тя също се е ваксинирала.

По думите й желанието тези, които са преболедували, също да се ваксинират, но при условие, че са минали поне 90 дни от преболедуването.

Според нея, при някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи - логални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдяване", обясни д-р Магдалена Баймакова.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 седмица

Днес не ти бият ваксината и утре ти бият камбаната.

13

Анонимен

преди 1 седмица

Аналгинът някога струваше 20 стотинки.
Сега е 2 лева. Кой аналгин е по аналтин?
Не е важен цветът на котката, важното е хваща мишки.
При Астрата проблемът не е цената, а това, че я прилагат на над 55-годишните. Не е тествана и сега, тези хора просто участват в експеримент с неясни и за производителя последици. Хората били не разбирали какво им се говори, хайде бе...

12

Анонимен

преди 1 седмица

Ваксинираните с грипоподобни симптоми заразни ли са?
Трябва ли да се карантинират?