Липсата на работна ръка в региона на Родопите доведе до внос на кадри от чужбина. В същото време работещите в ресторантьорския бранш масово заминават за чужбина, а на тяхно място идват хора от съседна Турция.

В едно от големите предприятия за производство на хидравлични цилиндри в Кърджали вече работят хора от Молдова и Украйна. Те са служители на софийска фирма, но оперират с тях тук, тъй като имат сключен договор с предприятието по машиностроене.

“Към днешна дата са 18, трябва да станат 50", коментира изпълнителният директор на "Серта България" Красимир Паскалев.

"Няма кадри", казва и Наим Емин - служител в друго металургично предприятие.

В същото време, персонал от ресторантьорския бранш в областта масово заминава за чужбина. Това ще се отрази на отварянето на заведенията от 1 март. Вече има случаи, в които в заведения в региона са назначили готвачи от съседна Турция.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

57

Аз

преди 2 месеца

В М у т р о л а н д и я редовните отговори за по висока заплата са винаги: "аз не мога да ти дам висока заплата,защото бизнесът ми е такъв и печалбата ми е ниска и не мога да си позволя високи заплати".Ами за такива отговорът е "като ти е такъв бизнеса и е можеш да даваш високи заплати,си такъв бизнесмен,измислен,или бизнесът ти е скапан,или ти искаш да станеш милионер за 3 дни". Е, тогава внасяйте си работници от Танзания. Какъвто ви е бизнеса,такива ще са ви и работниците.

56

Анонимен

преди 2 месеца

Изненадани ли сте? И по-зле ще става. Кадри няма от къде да дойдат.

55

Ононимна

преди 2 месеца

До 56

Но ти си женен за него (робовладелеца ) ,имаш две деца и не можеш да го го напуснеш ?
ТРАГЕДИЯ