Снимка: Bulgaria ON AIR

Многопрофилната болница за активно лечение "Димитър Чакмаков" в Раднево натрупа сериозни задължения. Предстои приватизация на лечебното заведение.

"На последната сесия на Общинския съвет 11 от 17 съветници гласуваха да се стартира процедура за приватизация. Срокът е около 4-5 месеца, ако всичко е нормално. Има много неясноти. Факт е, че всички ние искаме да имаме болница, да имаме здравеопазване, но не само една сграда, а модерна и работеща болница", заяви кметът на Раднево д-р Теньо Тенев пред Bulgaria ON AIR.

"Предишната управителка - д-р Узунова, управлява изключително некомпетентно болницата и към началото на 2020 г. задълженията на болницата са 1,8 млн. лева. Няма как да търсим вината в ръководството на общината, тъй като предоставяме на болницата субсидия в размер на около 700 хил. лева на година", обясни още той.

По думите му получаваните справки за разходването на средствата са били само за субсидията, която общината превежда. Д-р Тенев отбеляза, че вероятно управителката и нейният екип са източвали болницата и са присвоявали пари.

"За 5 години сме превели над 3 млн. лева. Общинските болници са оставени на произвола на съдбата от поне 10 години. Всички медицински сестри са в пенсионна възраст, всички лекари са точно по изискуемия стандарт и само една сестра или лекар да напусне - отделението спира да работи", подчерта кметът на Раднево в "България сутрин".

В предстоящия приватизационен договор ще бъде записано всички отделения да бъдат запазени и да бъдат открити нови такива, стана ясно от думите му.

"Направих всичко възможно да сформираме Ковид отделение, около 10 дни водихме тежки преговори със специалистите. Всички сестри бяха категорични, че ще напуснат, ако се открие такова отделение", посочи д-р Тенев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase