Снимка: БГНЕС
fallback

Използването на тролове в социалните мрежи не е ново и необичайно, особено в кризисни ситуации. Най-осезаемо е по време на предизборни кампании както у нас, така и в чужбина, категорични са експерти.

Пандемията обаче показа, че работата на троловете е особено ефективна и в подобни моменти. Различни профили в социалните мрежи споделят фалшиви новини, конспиративни теории или убеждават потребители в неверни твърдения.

Всичко това винаги има точна и ясна цел, подплатена с добро заплащане, твърдят още специалисти пред Bulgaria ON AIR.

Троловете работят с идеята да провокират, коментирайки теми, зададени от поръчителя, обясни в ефира на предаването "Директно" Павел Георгиев от Асоциацията на сертифицираните етични хакери.

Докато в социалните мрежи има работещи механизми за филтриране и контрол на новините с невярно съдържание и за разпознаване на т.нар. кухи профили, то когато става дума за сайтове и форуми, администраторите са тези, които трябва да проследяват този процес.

С какви цели и кой има изгода от използването на тролове и разпространяването на фалшиви новини в интернет пространството – вижте повече от разговора във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Мунчо

преди 3 години

Най-големите *** не са в социалните мрежи, а в националните медии- като например Борисов, Мутафчийски, Кунчев и т.н.т.

20

Анонимен

преди 3 години

Искам си вестниците Работническо Дело и Отечествен Фронт! Само в тях се отразяваше голата истина! :))))))))

19

?

преди 3 години

Нали има администратори на сайтовете , които най-вероятн получават заплати .защо?

fallback