Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Небето над страната последните дни е оранжево, а в Западна Европа публикуват снимки от ръждива снежна покривка. Това се дължи на мощни прашни бури от Сахара и южен вятър, носещ пустинния пясък насам. Това се случва на фона на необичайно топлите февруарски дни у нас.

"Бяхме на косъм да подобрим рекордите. През рекордно топлия февруари, точно на същите дати е било малко-по топло през изминали години. Въпреки това затоплянето не е в абсолютно цялата страна. Дунавската равнина например тъне в мъгли", заяви климатологът Симеон Матев в ефира на "България сутрин".

По думите му се очаква застудяване през втората половина на седмицата.

"Гответе се за доста голямо температурно понижение. В петък в цялата страна температурите ще бъдат отрицателни - ще се понижат с около 20-25 градуса. Очакват ни истински амплитуди", смята Матев.
Той коментира и ситуацията с пясъка от Сахара.

"Не е толкова рядко явление. Годишно 3-4 пъти ставаме свидетели на тези така наречените "кални валежи". Възможно е и днес, ако някъде превали, да има следи от този оранжев прах. И ако искате можете да пипнете сахарския пясък", добави климатологът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той нарече ситуацията с валежите през януари "уникална". Те предизвикаха и някои срутища, които обаче по-думите му не винаги могат да бъдат прогнозирани.

"Нашата територия не е нещо уникално и извънредно. Навсякъде има проблеми след такива обилни дъждове. Свлачищата и срутищата се задействат от активни валежи. Период без валежи ще намали тези опасни явления. При планиране на път текат много сложни процедури и работят много специалисти, но не винаги можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза късмет", добави Матев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 3 години

Не мога да разбера какви са тези заглавия! Ледена епоха, температури под нулата.Ай стига бре не може да бъде минусиви температури през зимата. Нечувано, невиждано, епохално! Ледена епоха защото видиш ли температурите решили да си дойдат в нормата! Не знам какви са тези журналисти!Навремето нашите родители са карали по цяла зима само на минусови температури! Като завали сняг ноември и се разтопява чак април, май.А сега 3 дена ниски температури и вече ледена епоха!

50

АнонименГражданин

преди 3 години

Време му е.По младите не помнят,какви зими имаше,какви снегове.

49

Мария

преди 3 години

Колко странно през февруари студ? Да не би вече да е пролет или лято, а може би е от вируса. В момента тий е виновен за всичко, което става - редно и нередно.

fallback