Снимка: БГНЕС

В първите часове след отварянето столичните молове посрещат сравнително малко посетители, показа проверка на БНР. На всеки час се извършва дезинфекция, а в някои търговски центрове вече работят и системи за пречистване на въздуха. Във всички магазини има поставени дезинфектанти.

Моловете работят с намалено работно време - отвориха в 10.00 сутринта, но ще затворят не в 22.00 часа, а в 21.00. Във всички магазини се спазват мерките за безопасност.

Много от тях днес обаче няма да отворят, тъй като са фалирали по време на локдауна. Сред персонала на някои магазини има напуснали или съкратени. В някои от затворените магазини се отварят нови.

Посетителите на моловете са малко и затова не е трудно да се спазва дистанция. Хора без предпазни маски не се допускат, както и лица под 18 години без придружител.

Очакват се големи намаления на есенно-зимните колекции, с които да се привлекат клиенти.

Почти всички магазини отвориха в един от моловете в Пловдив. Дори фирми са проявили интерес към ангажиране на свободни търговски площи. На работа се връщат повече от 800 души.

Мениджърът на търговския център Александрина Янева обясни как ще се гарантира безопасността на служителите на магазините и на клиентите.

"Почти всички от магазините, особено тези с по-голям площ имат така наречените "пипълкантари", които сигнализират за надвишен брой хора, които влизат в магазина и автоматично дава сигнал на работещите вътре да спрат да допускат хора в самия обект", каза Янева пред БНТ.

"Ограничението е до 5 човека в обекта според квадратурата, на всеки вход имаме поставен дезинфектант, на касата за нас - за персонала, лични предпазни средства като маски, преграда която е на касата“, обясни Анелия Русикова - управител на магазин

До края на месеца остават затворени заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение се допуска за ресторантите при местата за настаняване.

От четвъртък поетапно ще се завръщат в клас учениците от 5-и до 12-и клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase