Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В България масовото ваксиниране няма как да се случи преди Великден. Това смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

"Фазите на ваксиниране са добре разчетени, но никой не е отчел, че няма ваксини. Не може без ваксини, а само с желание. Ситуацията е такава в цяла Европа", добави той.

Oще по темата

Евроагенцията по лекарствата одобри ваксината на Moderna

Д-р Миндов обясни, че личните лекари участват във всяка една ваксинопрофилактика.

„Ако ваксинацията започне през май, мисля че няма да бъдем толкова натоварени. Нещата ще са регулирани и ще има точни механизми, ще са ясни страничните ефекти. Тогава ще се разбере дали в нашите кабинети може да се извършва подобна манипулация”, посочи още медикът.

Той коментира и как ще се развие пандемията у нас след празниците. "Имам обратна връзка с колеги, които съобщават за семейни клъстери (гнезда). Получиха се бумове и в момента са болни цели семейства", обяви д-р Миндов.

Според него пикът няма да е в средата на януари, а в края на месеца и началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Тикволандия

преди 3 години

Масова ваксинация в разумни срокове ще има в държави като Израел и Унгария, тъй като те не чакат да им дадат ваксини, а си ги осигуряват сами.

28

Няма да има

преди 3 години

Да направим проста сметка:Да предположим че 50% от населението иска да се ваксинира. Като се взем предвид, че всеки трябва да мине по два пъти (първа и втора ваксинация през 21 дена) стават примерно 5 милиона ваксинации. Ако се ваксинират по 2500 човека на ден (както е сега), за тези 5 милиона ваксинации ще са нужни 2000 дни, т.е. поне 5 (пет) години.Така че до изборите масова ваксинация няма да има. Само ще ни се казва всеки ден колко добре се справя гербаджийската дружинка с Коронавируса.

27

Мяу

преди 3 години

Къде си Бау, пиле шарено? "Не може без ваксини, а само с желание". Капиш?

fallback