Снимка: БГНЕС
fallback

Свещеници в Пиринско ще прибегнат до необичайни практики на Богоявление за хвърляне на кръста в студена вода, за да спазят противоепидемичните мерки.

В Благоевград свещеникът ще потопи кръста в казан с вода, вместо да го хвърля в реката. В Сандански пък напълно се отказаха от литийното шествие от църквата до езерото. В Банско кръстът ще бъде хвърлен в шадравана пред общината.

Забрана за шествия и ритуали с хвърляне на кръста наложиха кметът на Симитли и тези на околните населени места. В Кресна, Добърско и Разлог, Кюстендил и Дупница обаче ритуалът ще е както всяка година.

Не се отменя и леденото хоро в река Тунджа в Калофер. "Не мога да забраня ритуала, тъй като се организира от църквата, но отново моля хората да не идват, за да опазим взаимно здравето и живота си", заяви пред "24 часа" кметът на града Румен Стоянов. Апелира дошлите за хвърлянето на кръста да са с маски и да пазят дистанция.

В Пловдив владиката Николай ще хвърли кръста в Марица на обяд. Всички ритуали ще бъдат спазени и в Пазарджик, където също кръстът ще бъде хвърлен в Марица след литийно шествие. Във Велинград в църквите и на трите квартала на града ще отслужват отделни литургии и церемониите. Хвърляне на кръста ще има на три места.

За пръв път от години във Велико Търново няма да има ритуал по спасяване на кръста на Йордановден. Вместо да хвърли разпятието в Янтра от прочутия Владишки мост, Търновският владика ще служи на Богоявление в храма на Военния университет "Васил Левски".

Няма да скачат за кръста и в Горна Оряховица. В прочутото с британската си общност търновско село Хотница обаче не са стреснати от пандемията. Те ще вадят кръста от ледените води на национална туристическа забележителност - Хотнишкия водопад.

Двойно по-малко се очаква да са мераклиите да скочат за кръста на Йордановден.

Това заяви за "Телеграф" зам.-кметът на район "Искър" инж. Петър Моллов, на чиято територия се намира езерото в жк "Дружба", където ще се извърши обредът. Хвърлянето на кръста ще се проведе както всяка година, но с редица ограничения.  

"Не можем да отменим този традиционен наш празник, но на ритуала този път няма да присъстват официални лица, а броят на желаещите да извадят кръста ще бъде двойно по-малък. Няма да има традиционното музикално озвучаване и сергии и ще вземем всички мерки да се спазва дистанция между зрителите", добави Моллов.

Самият Велик водосвет ще отслужи  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на епархията, и столични свещеници.

В София от 11 часа на площад "Св. Александър Невски" ще се състои Богоявленското благославяне на бойните знамена на Българската армия. То ще бъде извършено от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Мелнишки епископ Герасим.

Няма обаче да се провежда традиционното литийно шествие във Варна, обясни Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. "Благословлението на бойните знамена на флота ще се извърши в самата Военноморска база - Варна, за да избегнем струпването на граждани. След това на буната както всяка година ще извършим и ритуала с хвърлянето на кръста при съблюдаването на всички санитарни мерки", добави дядо Йоан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 години

Хвърляйте кръстове, талпи, дъсти, каквото ви душа поиска. Тия неща Нашият ГОСПОД не ги е предписвал. Всичко това са варварски измишльотини - БАЛКАНСКИ. Скачайте, къпете се, да ви се смъзнат топките. Традицията която ни е завещал нашият ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС няма нищо общо с това което правите. Намокрете се може да ви олекне на почерпените глави. Скачайте, ще ви мине!!

15

Анонимен

преди 3 години

Ако мюсюлманите го правеха това, щяхте да ги скъсате от подигравки.

14

SS

преди 3 години

Що не скочи някой поп или владика(нали са божи хора) да извади кръста ами само хвърлят ? Или ще си намокри златния часовник? Само питам .

fallback