Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Новият щам, открит във Великобритания на коронавируса, притесни мнозина.

"Вероятно ще има и нови щамове на коронавируса. Причината е, че вирусът протича паралелно във всички държави при различни климатични условия". Това заяви пред Нова тв доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог.

Oще по темата

По думите му новият щам от Южна Африка има три мутации, които го различават от оригиналния. "Има известна вероятност той да бъде по-малко чувствителен на съществуващите ваксини", каза още доц. Шиваров.

Според него голяма част от по-развити държави в света са на същото ниво на ваксиниране като нас.  

Той обясни и защо са нужни две дози от ваксината.  "Първата доза казва на имунната система образувай клетки, които да образуват антитела. Втората доза им казва „нека част от тези клетки да останат живи и да работят по-дълго". Имунната система не може постоянно да образува клетки. Това е икономически незигодно за организма ни", поясни имунологът.

"Доказано е, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на Moderma хората има добър имунитет", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

С тези щамове, които ще стават все повече и повече, накрая ще се получи през седмица на ваксина!По принцип ваксината спасява положението обаче ако е такава като бцж например - една имунизация , после през няколко години реимунизации и приключваш, а с тези мутации това явно е невъзможно и ще стане като с грипа май-има ваксина, ама епидемията пак си върви всяка година с пълна сила!Нормалният живот ми се вижда все по-далече в бъдещето!

9

Iordan Ivanov geolog

преди 3 години

над 490 000 са новите опасно мутагенизирани,патофицирани,патогенизирани и мутафицирани щамове следени обемно лечително от природата в Европа в момента..Рекламирания щам COVID mutants се подържа от терористи с нарочно инсталирана техника в смартфони../Covid generators and activators inside new smartphones .данните са от обемно биометрични анализи ...

8

Анонимен

преди 3 години

Много ясно - всеки вирус има много щамове.Което няма да ме накара да заиграя по свирката на политическите и здравни ***, ни по гайдата на панираните хипохондрици.

fallback