Снимка: БГНЕС
fallback

Заради прогнозите за лошо време все още не е ясно дали днес ще бъде подновена акцията на планинските спасители в Стара планина за сваляне на тялото на загиналия в събота под връх Жълтец 45-годишен турист от Варна. Вчера спасителите от Карлово, Сопот и Калофер прекратиха операцията заради ураганен вятър и гъста мъгла.

Oще по темата

Мъжът загина на място, пропадайки на 300 метра по заледен склон при преход от връх Ботев към хижа "Добрила". Усилията на планинските спасители вчера да свалят тялото от заслон "Ботев"  се оказаха напразни заради лошото време. Завеждащият планинската спасителна служба в Карлово Петър Манолов, който участва в акцията, поясни, че все още не е ясно кога тя ще бъде подновена.

"Ще изчакаме просто по-добро време, поне добра видимост. Температурите не бяха толкова ниски, минус 4-5 градуса, не е нещо драматично, но вятърът е много силен и гъстата мъгла. Видимостта беше почти нулева. Просто ни е необходимо време за са свършим работа, защото теренът е много тежък", каза той.

В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те също не могат да се приберат заради метеорологичните условия.

"В това време никой не бива да рискува да тръгва никъде да се прибира, защото горе е ужасно време", казва Петър Манолов.

Тримата туристи са в добро здраве, а на място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 1Момичето от България, което наскоро го транспортираха в Алпите с хеликоптер е имало ЗАСТРАХОВКА!!! Колко от тези дето се правят на юнаци в планината имат "туристическа"застраховка? Те здравни осигуровки нямат!

9

Мая Безпартийная

преди 3 години

До анонимен - 3Ти спечели купата за тъпомислие, добро начало! Дерзай.

8

Кико

преди 3 години

Не помагаи на глипака, ще де дръпне и теб в пропастта!

fallback