Снимка: БГНЕС

Продължава акцията на планинските спасители по изваждането и транспортирането на тялото на загиналия вчера при инцидент турист в района на връх Жълтец в Стара планина. Действията на спасителните екипи от Карлово, Сопот и Калофер са затруднени от лошите метеорологични условия в планината – ураганен вятър и мъгла.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви пред БНР, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон "Ботев". Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

Още по темата
Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитват да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО

"Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в "Нешънъл Джиографик". Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него", коментира пред bTV кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски поредицата от инциденти в Стара планина.

Той е бил в хижа "Плевен" и е станал свидетел на инцидентите и спасителната акция.

"Около 14:30-15:00 ч. забелязахме, че настъпи суматоха в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че алпинист, който се спуска от върха, забелязва момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ. Притичвайки се на помощ на първата група, забелязва, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели, разказа Кукенски.

"Не разбирам как трябва да призоваваме хората да не си го причиняват. И вчера са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа "Плевен", че екипировката, с която са тръгнали, не е подходяща за условията, въпреки това са си го позволили. Планината вчера беше прекрасна, но да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки", заяви кметът на Априлци.

И призова: "Нека не превръщаме Априлци от естествена северна порта на парк "Централен Балкан" в портата към ада".

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АКЦИЯТА

Прекратена е акцията по транспортирането на тялото на загиналия турист в района на връх Жълтец поради лошото време, съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба. От рано тази сутрин 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но бяха затруднени от гъстата мъгла и ураганния вятър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase