Снимка: БГНЕС

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа. Това сподели пред "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров.

Доктор Димитров разказа, че още в началото на пандемията, преди да приемат пациент в болницата, му правели антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. "Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта", разказа управителят на болницата.

Оттук нататък, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

Но гражданите не постъпили така. "Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... ", сподели още той.

"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се". А той ми отвръща: "Ти луд ли си? Да дам 60 лева", разказа Димитров.

"Хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа. Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание", разказа шефът на болницата.

"И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест", допълни той.

По думите му начинът е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

"Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия", сподели още Димитров.

Той разказа още, че първият му пациент с коронавирус е била 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase