Снимка: БГНЕС

Организатори и участници в откритите базари в Пловдив излизат на протест. Фермери от региона и участници в пазарите, включително и от "Капана фест", излизат днес пред общината, след като местната власт забрани техните традиционни коледни изложения.

Недоволните изпратиха протестно писмо срещу това решение до градската управа и здравното министерство, с апел забраната да отпадне.

"Недоволството ни е продиктувано от това, че сега има голямо търсене на нашите здравословни продукти, а работата ни е спряна. Така хората не могат да ги намерят и те остават недостъпни. Ние не приемаме причината, че застрашаваме здравето на хората, защото базарът се провежда на открито", казаха пред Нова тв организаторите.

"Дори юридически няма причина поради която тези базари да не работят, а нормалните пазари да са отворени. Има големи вериги магазини, които са отворени", допълват протестиращите.

По думите им сигурността е гарантирана, защото участниците са доста съпричастни и отговорни. "Ние също ще следим за спазването на мерките. Ако не предложим и продадем стоката си сега - оставаме без доходи. Съдбата на много семейства зависи от провеждането на тези базари", допълват други организатори.

От управата на града заявиха, че смятат провеждането на масови мероприятия за опасно и те ще бъдат абсолютно забранени до 21 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase