Снимка: БГНЕС
fallback
На Никулден рибарите бяха неприяно изненадани от промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Любителите риболовци вече ще заплащат риболовен билет, ще имат право да мятат въдица само от специално обособени места, а уловената риба вече има лимитирано количество, съобщи bTV.
 
"Няма кой да им вади заплатите и се чудят как да вземат пари от хората. Да не я хранят тая риба, че ще искат пари", коментира Николай Желев, рибар от Бургас. 
 
Вече ще се изисква риболовен билет за ловене на риба и в Черно море, както е за сладководните водоеми.
 
Рибарите любители няма да имат право да влизат в акваторията на Черно море или да пускат въдици от брега, без да са си платили риболовен билет.
 
В момента този билет за риболов в сладки води струва 25 лв. на година. Милчо и Митко, рибари от Черноморец, прекарват всяка свободна минута в морето.
 
"Ние сме си тука израснали на морето, плащаме си данъците на морето, плащаме си като членове на рибарското сдружение, плащаме си членски внос и рибарското сдружение, плащаме си за лодките за стоянка тука, за всичко и още веднъж, колко да плащаме повече?", казва Милко.
 
Промените предвиждат още и лимит на улова.
 
"Спираме и се прибираме защото вече лимитът ни е 5 килограма, кантари в лодките, да теглим рибата, това е глупаво, за мен това е глупаво", споделя още Милчо.
 
"Как ще премерят рибата си, всеки любител риболовец не е длъжен, но би следвало да има кантар и ролетка в себе си, за да знае какво количество риба е уловил и дали тя е маломерна или немаломерна. Ако ние не контролираме риболова, това означава, че морето ще се изчерпи", обяснява Галин Николов, директор на ИАРА.
 
Контролът пак се мери с двоен аршин - за едно има контрол, за други няма контрол. Да гледа риболовните кораби какво правят, те унищожават морето. По нагоре от нас които са, защото ние - какво, хващаме по 5 по 10 килограма риба, а те хвърлят с тонове в морето, дребна, маломерна риба", казва Димитър Илиев, рибар от Черноморец.
 
Рибарите казват, че от векове ловят по един и същи начин и мрежите им са за точно определен размер риба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Лили

преди 3 години

С тая такса където ще събирате ще зарибявате ли къде ще отидат тия пари господин Бойко Борисов

60

Коко

преди 3 години

Бойко и от нас като опря да събираш такса до къде ще стигнеш приятел незнам

59

Анонимен

преди 3 години

До 57Па оди пеш до Испания бе!Би казала една шефка на едно народно събрание!

fallback