Снимка: БГНЕС
След преминаването към дистнационно обучение на училища и детски градини, родителите трябва да избират дали да останат у дома или да наемат детегледачка. 
 
Държавата анонсира, че ще помогне на родителите с финансирането за наемане на човек, който да гледа детето, съобщава bTV. Затова дава по 490 лева на месец, за да могат нуждаещите се семейства да наемат човек. 
 
За три години 7000 родители са били одобрени за подобна помощ. Най-много са в София, Пловдив и Ловеч.
 
От Агенцията по заетостта казват, че не разполагат с точни данни, дали през пролетта повече родители са прибегнали до мярката.
 
За дете до 5 години, родителят не трябва да работи, а детето не трябва да е записано в детска градина или ясла. Детегледачът се назначава на 8-часов работен ден. 
 
Условието за многодетните родители на деца до 12 години е същото, но децата трябва да посещават детска градина или училище. В този случай детегредачът се наема на 4-часов работен ден.
Още по темата
 
Ива и семейството й са избрали гледач на децата им да е техният дядо. 
 
"Подадохме си документите на 3 август и до ден днешен нямаме гледач. Междувременно на 11 ноември изпратих имейл да питам докъде е стигнала процедурата?", обясни Ива.
 
Отговорът е бил, че те са одобрени, както и изборът им на детегледач. Договор обаче и до този момент не е сключен.
 
От Агенцията по заетостта обясняват, че подобни забавяния са възможни.
 
"Предвид големия брой получени заявления, както и усложнената епидемиологична обстановка в страната, която несъмнено рефлектира и сред служителите на Агенция по заетостта, е възможно възникване на известно забавяне в обработката на документи по схемата".
 
От началото на изпълнение на проекта "Родители в заетост" 9347 родители са подали заявления. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase