Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Пациентите, които постъпват в болница с коронавирус, са много тежки. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват".

Oще по темата

Така коментира пред bTV високата смъртност от пандемията в България инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева.

104 легла за COVID пациенти има в болница "Свети Георги". "Оставили сме много малко легла за други болни с различни заболявания, защото случаите на хебатит и менингит също не спират".

По нейни думи превръщането на болница "Св. Мина" в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак "Свети Георги" е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19.

Непрекъснато се обсъждат варианти за откриване на нови легла за болни с коронавирусна инфекция. Още сега функционират 37 легла в другата ни база, съобщи лекарят.

"Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Това е от необходимост. Ние не приемаме леко болни. Ние приемаме само пациент, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани", заяви проф. Стойчева.

"Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата", заяви инфекционистът, който възлага големи надежди върху новите ваксини.

Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на вируса да продължи още година и половина, разкри проф. Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 3 години

Абе маите предвиждаха края на света 2012 година. Да не са се объркали и да е 2020.

50

Анонимен

преди 3 години

Аз написах, ама ме изтриха, а смо мислих най-хубавото за въпросния инфекционист

49

Анонимен

преди 3 години

Въх, как един нормален не написа коментар в тоя форум. И аз де!

fallback