Снимка: БГНЕС

Чуждестранните туристи ще се завърнат у нас най-рано през 2023 г. Според прогнозата на концесионера на двете морски летища в страната, нивата на туристопотока от 2019 г. ще се възстановяват плавно в продължение на цели 10 години, предвид опасността от фалити на авиокомпании и очакваната икономическа криза на редица пазари. Това стана ясно по време на онлайн туристическото изложение Туризъм Експо "Дестинация Варна"., предава "Монитор"

Допълнителни данни показват, че през следващата година можем да си възвърнем около 50 на сто от туристите, посетили страната през 2019 г.

Трафикът ще се увеличи за пръв път през 2024 г., а до десет години ще регистрира ръст 45 на сто спрямо данните за изминалата година.

Тази година летище Варна има 70% спад на пътниците, а летището в Бургас около 85 на сто. Заниженият туристопоток е вследствие на намаляването на чартърните полети с 91% и спада на пътниците от редовните полети с 59 на сто. България е засегната най-силно от кризата на руския пазар, тъй като границите между двете страни така и не бяха отворени. Много от скандинавските държави също не изпълниха своите програми до страната през тази година.

Туристите са "гладни" да напуснат страната, в която живеят, за да отидат на плаж, екскурзия или просто да се позабавляват, категоричен бе новият изпълнителен директор на концесионера Франк Кванте.

Високият брой на заболелите в традиционни дестинации като Испания, Италия и Франция може да се окаже решаващ при резервацията на ваканция до България. Кванте заяви, че за да привлечем повече туристи обаче трябва да има ясна процедура по отношение на тестовете за COVID-19.

От "Фрапорт" планират да отворят лаборатории за PCR тестове на територията на стопанисваните от тях летища. Сред останалите мерки за безопасност за измерване на температурата на туристи и служители, а също и всекидневна дезинфекция.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пък обяви допълнителни мерки в подкрепа на туристическия сектор за предстоящия зимен сезон. По думите й Министерството на туризма е предложило данъкът добавен стойност за ски съоръженията също да бъде намален от 20 на 9%. Идеята вече е приета и разтълкувана от Министерството на финансите, тя ще бъде гласувана от Народното събрание при последната промяна в данъчните закони, допълни Георгиева. Тя обобщи, че по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase