Снимка: БГНЕС
fallback

Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна при лекарствата
Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

Проф. Сербезова подчерта пред БНТ, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти.

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в "нормалните държави".

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

"Недостигът на лекарства е нормално явление, ние трябва да го управляваме, не да го отричаме", коментира тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

Лобист на Софарма, Чайкафарма, Лайкафарма и други ферми.

11

Анонимен

преди 3 години

Това лобистче пак си прави лобизма и защитава господарите си, които му плащат да прави внушения и да заблуждава.Вълкът интервютата си мени, лобизма си - не.

10

Анонимен

преди 3 години

За "дебелият " от Банкя дето "фатката" била да си "менка"антибиотиците имаше всичко нали? И плазма 4 сака и всичко...

fallback