Снимка: БГНЕС
fallback

Маски и шлемове без реална защита заливат пазара, показват проверките на контролните органи.

С ръста на случаите на заразени с коронавирус, предпазните средства менте стават все повече, съобщава Нова тв. Най-често проверяващите се натъкват на маски и шлемове без задължителна маркировка, разминаване между реалната и обявената степен на защита, както и липса на каквато и да е информация за производителя. А огромна част от фалшивите продукти се предлагат в интернет.

Според оферти в интернет, маските осигуряват максимална защита, изработени са от качествени материали и служат за многократна употреба - от най-високия клас струват средно 15-16 лв. след намалението.

През последните седмици екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН прави изпитвания на десетки видове маски.

"Обещават степен на защита 90-98 %, като пишат, че имат протокол от научна организация. Ние поискахме тези протоколи, но там никъде не пише до каква степен е защитата и до каква степен вирусът може да премине през тези маски", обясни тя.

Постигнатата защита обаче не се доближава до обещаната, категорична е проф. Долашка след направен тест. Освен това синтетичните тъкани могат да предизвикват алергии и различни раздразнения на кожата.

"След като попаднат върху маската аерозолите с вирусите се съдържат върху повърхността, а част от тях преминават през плата. Имат определена степен на защита, но не толкова силно изразена. Когато се каже 98 %, това значи, че си напълно защитен, а не наполовина", посочва проф. Долашка.

Повтаря се експериментът и с маска с филтър от активен въглен.

"Всичко, което вие издишате, се поема обратно. Ако извадя активния въглен, ще видим, че той е абсолютно сух", каза професорът.

В този случай нивото на защита многократно се повишава, категорични са учените от БАН. Проверява се и нивото на защита и при маска за еднократна употреба, закупена от аптека.

"При обикновената маска се вижда как аерозолите се разпръскват. Естествено, че има определена степен на задържане, но тук е важно къде са се задържали самите вируси. Когато те останат в намокрената част, има риск ние да ги вдишаме. Защитата е ниска – около 30 %", твърди проф. Павлина Долашка.

Препоръката тук е да сменяме често този вид маски – през 2-3 часа, за да не преминат капчиците от околната среда към лицето ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

121212

преди 3 години

Никой не го интересува. Важното е да не те глобят. Те истинските не се носят правилно.

28

бзззззз

преди 3 години

Първо - повечето неща в нета са менте.Факт неоспорим.Много рядко пазарувам от там.Второ - всички маски и дезинфектанти , които не са внос на фирми,собственост на подставени на ГЕРБ и НОЩ лица,се обявяват за фалшиви и не получават сертификат от МЗ.За това няма да има и безплатни PCR повече.Трябва да се папка.Ама яко да се папка!!!

27

Анонимен

преди 3 години

Най-добре със космически скафандър - извадете си едни 12 милиона долара и сте защитени от всичко: Бактерии, гъбички, вируси, приони... даже и от извънземни!Разбира се, че почти всички маски на пазара са менте.И разбира се, че причиняват алергии.Ама нали ни задължават - като жените в Саудитска Арабия, какво да правим?Аз се чудя как още хората имат нерви да търпят тази диктатура?

fallback