Снимка: БГНЕС

След като вчера майките от "Системата ни убива" протестираха пред Социалното министерство, идва и коментарът от държавното ведомство за промените.

"С промените доказваме, че не сме против майките на децата с увреждания, целта ни е да ги подкрепим". Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

"Важно е да няма внушения, че ние сме против тях, а напротив заедно сме в мисията да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности", подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред.

Още по темата

Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години, а около 8% са децата, ползващи личен асистент.

"Това, с което се сблъскахме в Закона за личната помощ, е, че има проблем по отношение на намиране на лични асистенти извън семейния кръг на хората ползващи такъв тип услуга", обясни тя пред "Монитор".

Адриана Стоименова коментира и основните промени в Закона. "Даваме право на лица със 70,01% до 89,99% увреждания или така наречената втора група с изрично вписани в ТЕЛК чужда помощ, също да могат да ползват личен асистент от 1 януари следващата година… Това са хора, които според вида и тежестта на заболяването си също ще получат помощ. При нас постъпиха запитвания от граждани в тази категория и всъщност си дадохме сметка, че за тях е важна подкрепата. Това прави самия закон по-справедлив за хората с уреждания", обясни заместник-министърът на социалната политика.

Около 80 000 души имат право за ползват личен асистент. Толкова ще останат и след 1 януари 2020 г., обещават от министерството, въпреки че именно това доведе до недоволството на майките.

Трябваше от следващата година броят на личен асистент да нарасне в пъти до 670 000 заради закона, който дава право на всечки човек с увреждане да кандидатства за личен асистент. Промените на социалното министерство ще избегне именно това да се случи.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase