Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега, невинаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въпреки че днес има голям скок на заразените, не трябва да се забравя, че са направени и рекорден брой тестове. "Следващите дни също ще има голям брой изследвания и процентът на новооткритите случаи ще се нормализира", каза той.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Още по темата

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза докторът.

Според него по-точен показател за това как се развива инфекцията е колко от пациентите попадат в реанимация и броят на починалите лица.

Относно запълнения капацитет на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото се създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“, каза още лекарят.

Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите за ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“, категоричен е бившият шеф на "Пирогов".

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Той определи изискването като "мека мярка".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase