"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Коментари Напиши коментар

307

Таня

преди 2 месеца

На този измислен професор никаква прогноза не му се сбъднала. Обслужва шайката и неадекватните и мерки от самото начало на пандемията.

306

Анонимен

преди 2 месеца

какво разбира въпросната личност от вирусология и инфекциозни болести!!??

305

баба мара

преди 2 месеца

ние отдавна сме изпуснали контрола още в началото когато не затворихме
територията а оставихме българите да ни довлечат заразата здравните системи
по света не са пригодени за подобни пандемии защото са построени на принципа
на печалбата пример частните болници в българия не приемат болни от вируса
защото нямат съответните доктори ами защо тази болница е получила лиценз