fallback

 

Мащабна историческа възстановка на Нишката настъпателна операция от Втората световна война се проведе вчера във Велико Търново. Тя е една от най-успешните във военната ни наука.
 
Полигонът в Беляковец за няколко часа се превърна в бойно поле. 140 курсанти и реконструктори пресъздадоха боевете от октомври 1944 година между Седма SS-дивизия на принц Ойген и Втора българска армия, ръководена от ген. Кирил Станчев.
 
"Ще покажем една малка част от действията по линията, която спира отстъплението на моторната колона на Седма СС-дивизия на принц Ойген", каза Дончо Николов от клуб "Братя по оръжие" пред Bulgaria ON AIR.
 
Показана беше още оригинална бойна техника и оръжие от времето на Втората световна война. Легендарният танк Т-34, който е собственост на военния университет, също се включи в бойните действия.
 
"За първи път във въстановка в България ще участва бронирана техника", коментира историкът доц. Милен Михов.
 
Военният университет участва с въоръжение и със 70 курсанти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

zmei_@mail.bg

преди 3 години

До БауЗнаеш ли нещо повече за тази битка?Прати ми линкове ако имаш, моля. Дядо ми е участвал.

20

и ...

преди 3 години

... просто не виждам смисъл от това нещо ........ нека да гледаме напред ..!... там пред нас са Турция, братска Америка ....

19

Анонимен

преди 3 години

Няма как нещо направено от българите да не най най най най ... Нападнали отстъпващи войници, и това ми била най-успешната военна операция ...Но какво да правим, за да можем да си поддържаме самочувствието си високо, измиляме всякакви фантасмагорични истории. Иначе ако трябва да се погледнем в огледалото ще се видим що за гола вода племе сме ...По пет на нож ... ей такива фантасмагории ни учат все още ...

fallback