Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така. Това обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип.

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

Коментари Напиши коментар

10

ЦИНИК

преди 4 месеца

То тва не е грип бря!А биологично оружие.

9

до top sectet

преди 4 месеца

то къв си бе, вирусолог ли че давсш мнение кое и как се открива с ПСР теста. Май си поредна *** избиваща комплекси.

8

TOP SECRET

преди 4 месеца

"Няма данни коронавирусът да протича по-тежко, смята вирусолог"

Няма и данни как и по какви параметри се прави Теста че да показва точно Covid-19 а не просто ГРИП поне до ден днешен няма никаква Информация

КОРОНА ВИРУС НЕ СЪЩЕСТВУВА