Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Увеличава се броят на младите учители, а средната възраст пада под 50 години. Имат ли интерес младите хора към учителската професия и какви са тенденциите?

Вера за първа година пристъпва училищния праг като учител на третокласници. За нея не е имало колебание, че това е нейно призвание, още от детството.

"Израснала съм в семейство на учители. Изнасяла съм уроци вкъщи пред огледалото. И от малка съм осъзнала, че може би това е професията, която ме тегли. Това е призвание. За да си учител, трябва да го чувстваш от сърце. Трябва да имаш желание да работиш тази професия", каза учителката в ОУ "Любен Каравелов" Вера Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Ръстът на младите хора в образованието тази година е 18%. Над 2500 учители са започнали работа.

"Преди 5 години от випуск 18 випускници - двама искаха да стават учители. Сега вече двама не искат, но 18 искат", коментира председателят на СБУ Янка Такева.

С новопостъпилите млади кадри в образователната система се променя и възрастовата граница.

"Средната възраст на учителите намалява, вече е под 50 години. Знаете, че преди 5 години беше 53 – 52", допълни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Интересът към педагогическите специалности в университетите също расте тенденциозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

До 17

преди 3 години

Сополко, първо се научи да пишеш, тогава си отваряй устата за учителите. СТАПИТЕ се пише СТЪПИТЕ, ама карай, да си само ти *** и неграмотен, ама устат в тази държава, с мед да те на храня.

24

Даскал Пандо

преди 3 години

Трудна и неблагодарна професия.Идва теле ,вол излиза и после обяснява как образованието е скапано,но с тая диплома отива в Йейл,Харвард, Оксфорд...И пак обяснява ,че отишъл там въпреки образованието. Като добавим,че е и зле платена ,става ясно каква е ситуацията....

23

Анонимен

преди 3 години

При 1500 лева стартова заплата, 6 часов работен ден и 3 месеца полагаема отпуска смятам, че скоро ще има пренасищане от учители.

fallback