Снимка: БГНЕС
Местни хора от варненския район "Младост" сигнализират за санитарна сеч на половинвековни дървета.
 
Те се притесняват, че "подмладяването" всъност ще ги унищожи, предаде bTV.
 
Преди дни е започнала санитарната сеч на улица "Радост" във Варна. Д-р Христина Димитрова и д-р Маргарита Млазенова са шокирани от вида на дърветата. 
 
"Правят го абсолютно хаотично и профански, като изрязват 90% от клоните и режат половината от стъблото", разказва д-р Димитрова. 
 
"А беше страхотен чинар. Даваше хладнина, даваше сянка, даваше простор и въздух на целия квартал", добави д-р Младенова. 
 
Двете жени са на мнение, че резитбата ще погуби дърветата и я определят като вандалска проява.
 
До тази сеч в района всъщност се е стигнало след сигнали на граждани. Те дори са направили подписка за извършването й, тъй като смятали дърветата за опасни. 
 
"При хо-големи бури тук се чупят клони, падат по пътеките, деца минават с тротинетки, без тротинетки. Няма как всички да са съгласни. Но хората, което са дошли като фирма, би трябвало да разбират каква е сеч, нали?", коментира Нели Иванова. 
 
От район "Младост" са признали, че не е направена консултация предвалително с арборист, но са били категорични, че всичко е извършено по правилата. 
 
"Това е т.нар. формираща резитба за намаляване на короната на дърветата, понеже дърветата са огромни и ще започнат да излизат извън обхвата на обслужващата техника. Ако на едно дърво се режат самониските клони, това дърво расте на височина", обясни Милена Борисова, главен експерт в отдел "Екологичен контрол и озеленяване" в район "Младост". 
 
От кметството са категорични, че дърветата няма да бъдат погубени, а дори ще станат по-красиви след време. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase