Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Недостиг на медици в Шумен поставя в критична ситуация болницата в града. Пациентите в инфекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броят на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност, съобщи БНТ.

39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.

Oще по темата

"Ситуацията е критична", каза пред БНТ проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Няма медицински персонал. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредния областен кризисен щаб.

"Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", обясни Желев.

"Ние нямаме толкова персонал, с който да можем да дадем кадри", обясни д-р Свилен Анаудов, управител на Комплексен онкологичен център - Шумен.

Според него изход от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време и евентуално съдействие но Медицинския колеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Феминистът

преди 3 години

И какво като нямате лекари? Вие не сте производство, не сте икономика, не създавате нищо. Лошото ще стане, ако няма инженери и енергетици в централите, че като спре тока ще видим всички какво значи истински локдаун - край на цивилизацията. Но Ковида не е опасна зараза, така че енергетиците и подсмърчащи ще ходят на работа.

69

Анонимен

преди 3 години

Областният управител Стефан Желев да каже, защо няма да се изследва за коронавирус, след като заместник областната е болна от същото. Или не се притеснява, че може да е заразен, а жена му е директор на детска градина.

68

Анонимен

преди 3 години

Много просто ще привлекат лекари - "вдигат" им заплатите от сегашните 750-1000 лева на 610 лева и лекарите ще си потрошат краката да кандидатстват за работа заради тези 610 лева. Същото е и с медицинските сестри и санитарите. Да пратят ГДБОП да набие по погрешка медицинския перонал в болницата и нещата ще се оправят.

fallback