Снимка: БГНЕС
fallback

Нивото на язовир "Тича" продължава да спада. Водоемът, който захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав е загубил близо 4 млн. кубика само от началото на септември, предаде Bulgaria ON AIR.

Въпреки прогресивния спад на водата, от екоминистерството позволиха тя да се ползва за поливане на земеделски площи.

Според данните на Министерството на околната среда и водите, язовир "Тича" има наличен обем от 143 млн. куб. м, но полезният обем е 103 млн. кубика. А това всъщност е една трета от общия капацитет на водоема.

Общото количество вода, която ще бъде източена от язовира през септември, е 4,320 млн. кубика. От тях - за пореден месец и въпреки спадащото ниво - 1 млн. кубика са за напояване. Нещо, което тревожи местните.  

Междувременно бе обявено, че е сключен договорът на стойност 21 млн. лв. за пречиствателна станция.

Остава обаче проблемът с компрометираното трасе от яз."Тича", тъй като строежът на новия довеждащ водопровод – все още се бави.

"Довеждащият водопровод е разделен на три участъка. Обществената поръчка също е приключила – в момента се разглеждат офертите", коментира областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

8 строителни консорциума участват в процедурата за подмяна на довеждащия водопровод. Яснота кой ще бъде избран за изпълнител вероятно ще има в края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Бай Шиле

преди 3 години

До Bay HoyСъс сигурност ти няма да я радваш.

19

Bay Hoy

преди 3 години

До Христо"Турския завод в Търговище черпи колкото един град вода, защо?"Ако го нямаше "Турския" завод, който изхранва три областни града в околноста... щеше да миеш чинии в Англия или да си тираджия - и познай кой щеше да "радва" жена ти ?!

18

Анонимен

преди 3 години

Междувременно язовир Копринка падна под 10%... бах това източване, за два месеца половината язовир изчезна по ВЕЦ-овете... предизборно трябва кинта, то не се гласува ей така...

fallback