Снимка: Bulgaria ON AIR

Расте броят на класовете и групите в детски градини, които са под карантина заради заразени. В шест града вече коронавирусът влезе в училищата – София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас,Ловеч.

В късния следобед стана ясно, че има поставени под карантина класове и в Хасково и Шумен, предава Bulgaria ON AIR.

Бургас стана поредният град със случай на заразен с Ковид-19 ученик. Положителна проба е дала осмокласничка от гимназията за компютърно програмиране в града. Момичето се е заразило от баща си.

Още по темата

Гимназията е дезинфекцирана, а класната стая е заключена след специална аерозолна обработка. Всички 28 ученици от класа, както и учителката им по английски език, с която са имали най-много часове, са под карантина.

Третокласник от Пловдив също е коронавирус. Паралелката на ученика ще премине към електронно обучение. С положителна проба е и учителка в детска градина от Сливен.

В същото време продължават тестовете на учители и ученици от столичното 55-о училище, където бяха установени 8 случая. Деница е майка на дете в подготвителна група, чиято учителка е сред заразените.

Тя се възмущава, че от РЗИ не смятат децата за контактни и ще им бъдат правени тестове само ако имат симптоми. Деница е доволна от мерките в училището, но не и от РЗИ. Тя самата е взела мерки. Заедно с по-малките ѝ деца в момента живеят отделно от момичето и бащата.

Според доц. Ангел Кунчев училищата са направили добра и много бърза подготовка. А математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов изрази мнение, че това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с това, че учениците тръгват на училище. Те са заразени преди това.

Очаква се обаче втората вълна на вируса, когато броят на случаите ще надхвърли 200 на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase