fallback

Отчетени са загуби от близо трилион долара в световен мащаб заради отменени полети и резервации. В момента има сериозен спад в пътуванията за първи път от кризата през 2009 г. А как реагира България на удара от пандемията върху туризма и има ли спасителен вариант за зимния сезон?
 
"Консултативният съвет към вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова е орган на високо ниво, който се свиква за пръв път. В него са представени както организации от сферата на туризма, така и академични среди и работодателски организации", коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че това е формат, чрез който ще се търси консенсус за рестарт на туристическия сектор.
 
"Позицията на туристическия сектор адресира възможностите за активиране на финансов ресурс в подкрепа на туризма", обяви Карастоянова.
 
В допълнение тя каза, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор в развитието на туристическата индустрия.
 
"Туризмът като ключов сектор за националната икономика, който генерира 12% от БВП на страната, трябва да разчита на държавата", добави още Карастоянова.
 
По нейни наблюдения българите са направили личен избор да подкрепят българския бизнес и туризъм.
 
"Думи на благодарност ще звучат от Националния борд по туризъм не само сега, но постоянно, тъй като всеки направен избор в ползва на българския туризъм, трябва да бъде уважен", смята Поли Карастоянова.
 
Тя смята, че една от големите задачи на Консултативният съвет ще бъде изработването на екшън план за справяне с кризата.
 
"България е сигурна дестинация, успяхме да преминем през ковид кризата по един изключително убедителен начин", категорична бе Карастоянова.
 
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм изтъкна, че кризата е създала нова среда на конкуренция и динамика на ниво дипломация.
 
"Икономическите интереси между определени страни в Европа предпоставиха коя държава ще бъде облагодетелствана от определени решения и коя - не", заяви още Карастоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

екшън План

преди 3 години

екшън План е: след като явно има пари за хотелчета - 10% ддс НА ВСИЧКО в държавата. Т.Е. да не прахосваме с високи данъци и такси. При успех може и по надолу , поне да стигнем данъчния таван на падишаха (десятъка) - 10% общо данъчно бреме.

16

Анонимен

преди 3 години

Мутрите във властта дават наши пари на мутрите с хотели и заведения. Това е накратко какво става.

15

Анонимен

преди 3 години

Преди време що годе имаше туризъм,сега е някаква халтура.

fallback