Заради епидемията от Covid-19 тази година по Черноморието има сериозен спад на туристите, но водата е чиста.

От Регионалната здравна инспекция правят редовно измервания, на една седмица или на десетина дена, като вземат проби от 23 пункта като се започне от Албена, "Златни пясъци", по цялото Черноморско крайбрежие, които показват, че водата е чиста.

"За щастие тази година и резултати от нашия мониторинг показват, че данните са много добри и че качеството на водата е добро. Освен от юни месец, юли месец, август, сега до средата на август са направени изследвания. Последните ни проби са от 10-ти август и показват, че резултатите са в границите на добрите, даже бих казала на отличните стойности, които са регламентирани по наредбата", каза д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Даже и резултатите, които на един-два плажа бяха в границите на доброто в началото на сезона, в момента са в границите на отличното. Да се надяваме, че така ще продължи до края на сезона, посочи тя.

Все повече хора казват, че когато отиват да плуват, особено когато няма много хора рано сутрин, се появяват цели пасажи, цели стада от делфини - и малки, и големи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase