Снимка: БГНЕС

Румънците изместиха западняците по Северното Черноморие, казват хотелиери от района. Изискванията за отрицателен PCR тест и 14-дневна карантина в Гърция и Турция донякъде компенсират липсата на туристи от Германия и други западни държави, обясни председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павел Косев.

Преди дни един от немските туроператори у нас обяви, че прекратява месец предварително своята програма за полети до Варна, след като властите във ФРГ въведоха предупреждение за пътувания за три области у нас – Добрич, Благоевград и Варна, където се наблюдава значителен спад на туристите.

Румънците пристигат у нас със семействата си заради провалените си планове за почивка в някоя от южните ни съседки, плюс за нашия туризъм са достъпните цени и голямата плажна ивица.

Северните ни съседи се насочват главно към пакети за дълъг уикенд туризъм, които да могат да съчетаят със СПА процедури. Обикновено те си резервират хотели на първа и втора линия, като пристигат в курортите или в четвъртък, или в петък, съобщава "Монитор"

За разлика от тях обаче досегашните най-редовни посетители на северния бряг – германците, са предпочитали СПА и балнео пакетите, а ваканцията им е била минимум едноседмична. Не липсват и такива, които са се лекували и летували в страната в рамките на две седмици. Това, което ги привлича в родното Черноморие, е комбинацията между море и минерални извори.

Сред най-известните дестинации за балнео и СПА лечение на север по морето са „Св. Св. Константин и Елена“, „Албена“ и „Златни пясъци“.

Немският пазар обаче не е единственият с отлив. „Френският пазар също започна да дърпа рязко назад за месец септември“, констатира Косев. „Основните причини, които се изтъкват при анулирането на резервациите са противоепидемичните мерки, които всяка държава променя ежедневно, а също и логистиката“, поясни той.

Според заетите в сектора погрешният начин на оповествяване на резултатите от PCR тестовете са довели до анулирането на значителен брой от резервациите, заради което те настояват за курортите да се изготвя отделна статистика.

Според данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към момента у нас са пренощували над 1, 36 млн. души. От тях 1 млн. са българските и 360 000 са чуждите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase