fallback
 
Шуменският университет освободи от такси 14 специалности в опит да привлече повече студенти. Средствата за тях са осигурени от бюджета на Министерството на образованието. Въпреки липсата на такси, приемът на второ класиране е една на 65%. 
 
"Информационни технологии" е сред безплатните специалности. Това е и изборът на Налян Салиб, която веднага започва да проучва възможностите за записване. 
 
"Искам да изкарам преподавателска правоспособност да имам, за преподаване искам. Искам да съм учителка. Приятелки имам, които са в момента учителки, преподават и много са доволни. Тъкмо заради това идвам. Като видях, че има безплатни семестри. Това е много хубаво - улеснение за студентите", сподели Налян пред Bulgaria ON AIR.
 
Сред безплатните специалности влизат и "Педагогика на обучението", "Теология", "Физически и химически науки" и "Математика". 
 
"От години се наблюдава слаб интерес към природните, математическите и хуманитарните науки. В тези специалности имаме по-малко кандидати. Към това е насочена и тази политика за безплатно обучение през целия курс на следването на студентите от тези специалности, защото прогнозите са, че в тези специалности във времето ще има дефицит на кадри", обясни зам.-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. Чавдар Сотиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

студент

преди 3 години

До Шуменецкажете някои имена, да знаем кой каква стока е и да се пазим

18

Шуменец

преди 3 години

Университет на ДПС...Толкова са паднали критериите за обучение на студентите там, колкото и критериите за израстване на академичния състав в същия университет. Професори и Доценти на килограм, които довчера бяха асистенти и без всякакво покритие като научна работа...

17

Уеканете

преди 3 години

Сигурно е по-интелигентно. Щото столицата пращи от интелект. Уекане, изопачени ударения и профанско спрягане на времената.

fallback