fallback
 
Електронното обучение се регламентира. Депутатите на първо четене приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Обучението от разстояние ще бъде приложимо при извънредни ситуации, подобни на пандемията от COVID-19, при грипни ваканции и други непредвидени обстоятелства. МОН начерта три сценария за осъществяването на онлайн обучението през новата учебна година.
 
Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета - Диян Стаматов, заяви, че това е гъвкав вариант.
 
"Този вариант е приложим и удачен за много семейства, като тези със здравословни проблеми", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Поправките в Закона предвиждат училищата да имат право 20% от часовете да се провеждат онлайн.
 
"Всяко училище ще може да прецени как да разпредели тези 20% - дали само определен предмет да се провежда онлайн или даден час. Дистанционното обучение е много различно, то не е традиционното за всички. Но в ситуацията, в която бяхме, това беше единственият възможен вариант. Смисълът на тези 20% е да дърпа образованието", обясни Стаматов.
 
Според него се задава трудна и различна учебна година.
 
"Досега всички бяха в еднакви условия, затворени с дистанционното обучение. Смесеното обучение ще бъде по-трудно за осъществяване. Това са деца, за тях дистанцията не съществува, а и учителите ще се притесняват. При последните изпити бяха проверени всички учители и ученици с термометри. Оказа се, че не са толкова точни - измерваха по 34 градуса. Не мога да си представя всяка сутрин да се измерват всички деца и учители с тези термометри. А родителите не трябва да си позволяват да пускат деца със симптоми. Доверието ще е ключовият и важен фактор занапред", обясни директорът на столично училище.
 
Диян Стаматов смята, че един от минусите на дистанционното обучение е, че децата губят интерес и в такава среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

откъдя накъдя

преди 3 години

Преди да прокарва закон за задължително предучимищно образование, включващо дори и 4-годишните де;ца, МОН трябваше да реши финансовата страна на въпроса. Могат ли всички да плащат таксата за детска градина, ясла и прочее? И защо се приема закон, който задължава родителите да плащат предучилищното образование? По същия начин аз мога да пледирам по закон всеки депутат да си дава заплатата на някой безработен.

19

ха

преди 3 години

Образователното министерство смята, че наесен въпросът с коронавирусът ще е решен? Планират обучението да бъде с ежедневно посещение на часовете, както беше преди пандемията?

18

Анонимен

преди 3 години

Няма ли кой да озапти това ..., наречено Диян Стаматов?То има ли си представа какво "произвежда" като качество? (аз имам, защото след това идват при нас в университетите!) Знае ли това ..., че неговите подопечни нямат елементарни знания и умения примерно по математика, а искат да стават инженери (и то в специалности като IT, телекомуникации и др.п.? И то учили нормално! А какво ли ще е когато дойдат училите дистанционно? Нали виждам тези, които и аз уча по този начин колко струват!Разкарайте го!

fallback