Снимка: Прокуратурата
fallback

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли в землището на Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б.

Oще по темата
Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда.

Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Чрвен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на град Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев - безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

vkt

преди 3 години

нещо положително ще има от научна гледна точка......в тези раьони еволюцията ще е с по- бързи темпове предвид радиацията ....и като се народят едни еволюирали създания, стой и гледай

11

До Въпрос

преди 3 години

Въпреки,че излагаш становище без никакво покритие, а не питаш все пак ще ти отговоря.Радиацията съществува независимо от това, че не си чувал за нея. Всъщност благодарение на нея преди милиони години започва еволюцията на едноклетъчните за да продължи и до днес.Ама това ще го учите по биология в 6 клас, втори срок.А що се отнася до лафа ниска радиация , по-коректно е да кажат дали е в норма и ако не с колко над допустимата.И да, боботещите акумулатори този път се нааа...каааа...ха.

10

Анонимен

преди 3 години

Навремето във всяко село имаше ТКЗС,което имаше като минимум 2 таквиз силажни ями специални как покрити с венталиционна система да не загние силажа пресен и газовете да са отделени,че още 1-2 на първо време за употреба за гледане на добитъка есенно-зимно време,че тия ями след туй време за завзети от кои след разбиването на ТКЗС като вече не във всяко село се гледа *** от ТКЗС,сякаш за тях не се води отчет,щом в туй известно с.Рупци не са засипани ямите отпреди 25год,кои са останали отпадъчни

fallback