Снимка: БГНЕС

В село Делчево в Пирин планина вече няма къщи за продан. Всички свободни имоти са изкупени най-вече от софиянци и от чужденци, съобщава Кмета.бг. Поне 30-40 постройки, повечето на по два века, са намерили своите нови собственици в последните петнадесетина години.

Още по темата

Селото се намира на 1050 метра надморска височина. Но това не пречи на гостите да се катерят всеки ден до Делчево. В последните години се построили около 25 къщи за гости, които предлагат около 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Доста стари постройки са били реновирани, вдигнали се и съвсем нови сгради.

Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отворили врати. Изградени са и два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

Дори в трудните години на криза местната власт в Гоце Делчев успя да реализира няколко важни проекта за развитието на Делчево като туристическа дестинация. Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през 2011 година бе открито официално рехобилитираното шосе от общинския център до курортното селище.

Невероятната панорама, красивата природа, чистите вода и въздух, гостоприемните жители водят все повече туристи тук. Голямата част от жилищни сгради са строени през 19-и век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase