Снимка: БГНЕС
Пчели масово умират в превенската община Гулянци. Стопани за пореден път сигнализират за неправномерно третиране на земеделски площи с препарати. Те твърдят, че това се случва година след година, но институциите не правят нищо, за да се реши проблема, предаде bTV. 
 
Пчеларите от цялата Плевенска област вече втори ден не спят заради загубата на пролетна им  продукция. Стопаните носят чували с умрели пчели, за да покажат мащаба на катастрофата. Те прогнозират, че няма да има пчели за слънчогледа или следващата паша. 
 
"Искам да попитам държавата по какъв начин ще ни помогне. Въобще помага ли ни - тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?, попита Георги Иванов, който притежава два пчелина в селата Шияково и Ленково. 
 
Негови колеги разказват, че от събота през деня пчелите са започнали масово да умират. Малко след като през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва землищата си. Стопаните твърдят, че били предупредени, но не изцяло. 
 
"Хората дойдоха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е пълна мафия. Миналата година беше така, по-миналата - пак, и сега отново. Изобщо нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре", каза един от местните пчелари Димитър. 
 
Пчеларите поставиха и въпроса какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена. 
 
Венцислав Иванов, кмет на Долни Вит, също изрази мнение по темата и оясни, че пчеларите са били информирани, че ще се третира. От 8 до 16 май е обявено, че ще се пръска с хербицид "Тайфун", чиято активна съставка е глифозат, а тя е фатална за пчелите. 
 
За да не бъдат засегнати пчелите от съставката, те трябва да не излизат от кошера, но това също ги обрича на смърт. 
 
Пчеларите твърдят, че фирмата не спазва правилото да се пръска два часа преди изгрев слънце. 
 
 

Коментари Напиши коментар

19

Държавата я няма

преди 1 година

Държавата я няма при пчелитеПросто трябва да се забранят вредните химикали за пчелите с които се третират растенията.Но никой чиновник не си мръдва пръста а проблема е вече от две десетилетия.Затова пък смъкнаха ДДСто на богатите. Още повече да богатеят.

18

пчелите умират

преди 1 година

Пчелите умират от химикалите с които се пръскат културите.Трябва да се забранят химикалите които тровят пчелите както е в други страниИмах 16 кошера, всички измряха от пръскането. На другите също.В цялото село няма нито един кошер вече. Всичко замина.Бях в моето село. В момента цъфти акацията. Доста се взирах по цветовете и не видях нито една пчела.Правителството не хае за пчелите и свързаната с тях екология.А екоорганизациите ги интересува само това от което може да изкарат пари.

17

ШМАТКА

преди 1 година

До Анонимен 15 Не знам дали ще ви помогне каскетя .ама знам че ако тука е Путин този октопод ли *** ли е просто няма да го има !