Снимка: Bulgaria ON AIR

Ковид-19 промени света. Вече 4 месеца няма световна новина, която да не е свързана с вируса. Няма политическо събитие, което да не е ангажирано с тази пандемия. Бившият зам.-министър на външните работи и международен анализатор - Милен Керемедчиев, заяви пред "Денят ON AIR", че Китай ще бъде потърпевш в дългосрочен план от създалата се ситуация. 

"Китай изпадна в една ситуация, в която не е бил от 1989 г. В момента има нова Студена война, която се заформи от няколко държави, водени от САЩ. Все повече европейски държави се включват в тази коалиция, която започва да изисква отговорност от страната, от която тръгна заразата", посочи Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторът отбеляза, че Китай първи успя да излезе от тази пандемия и да се върне обратно към нормалността. В икономически план също има подем.

"Отчетен е ръст от 3,5% на износа на Китай. Това означава, че китайската икономика се възстановява. Тя започва отново да изнася към целия свят и да прибира средства от САЩ и от ЕС, които в момента са толкова нужни за спасяване на местните им икономики. Европа обаче стана заложник на китайското производство", подчерта той.

Милен Керемедчиев смята, че цялата предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп ще е под егидата да се атакува Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase