Снимка: БГНЕС
Много учители от детските градини скоро ще бъдат принудени да излезнат в неплатен отпуск. Темата коментира Анелия Бодурова, учител от 169 детска градина "Коледарче" в София, пред БНР. 
 
"Огромна част от детските учители започнахме да излизаме в платен годишен отпуск още от декември. Първо беше грип А, после беше грип Б. Затваряха се групи, излизахме в платен отпуск и изведнъж на 13 март окончателно ни затвориха. И всъщност и министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване", разказа учителката.
 
Анелия Бодурова допълни, че ако детските градини скоро не отворят, единственият вариант за персонала е да излезнат в неплатен отпуск. Тя лично казва, че предпочита да се преориентира и да излезе в неплатен отпуск и да получи 375 лева помощ, за да може да си гледа децата. Според нея много млади учители, които имат семейства и кредити за изплащане, са изправени пред подобна дилема. По думите й пред подобна дилема са много млади учители със семейства и кредити за изплащане. "Аз нямам друг вариант, защото имам да изхранвам две деца. Ще ми се наложи да работя нещо друго. Не мога да си позволя варианта да бъда нито в неплатен, нито да не работя", сподели Анелия Бодурова. 
 
Могат да се организират дейности за педагогическия и непедагогическия персонал, за да не се използва неплатения отпуск, уточни Петя Йосифова, директор на детска градина „Братя Грим“ в столицата. В становище на МОН се казва, че дейности, които се извършват онлайн с децата се зачитат за отработени, изтъкна тя. Също така детските градини ще се ситуират дейности, който да се изпълняват на място, поясни Йосифова. Това ще се случва по изработени графици и спазване на всички мерки. "Така че да не допуснем нито един служител да бъде в неплатен отпуск".
 
"Тревогите на обществото са големи, защото хората, които не могат да водят децата си на детска градина, не могат да ходят и на работа. Очакваме да чуем становището на Националния оперативен щаб", подчерта Петя Йосифова. Диркеторът е категорична, че малките деца не могат да спазват противоепидемичните мерки - нито да ползват предпазни средства като маски и ръкавици, нито пък да спазват разстояние помежду си. Йосифова смята, че ще е по-лесно да се работи с децата, ако не всички родители ги върнат обратно в детските градини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase