Снимка: БГНЕС
Община Велинград се готви за загуби от 1 млн. лева от спада на туристи по време на извънредното положение. Събираемостта на данък "туризъм", който е един от основните приходи в района, няма да е повече от 40%, пишат от БНР. 
 
Собствениците на малки къщи за гости ще претърпят най-големите загуби и затова част от тях решиха да пренебрегнат препръките на Националния оперативен щаб и по време на Великденските празници. 
 
Жителите на града изразиха остро недоволство срещу това, след като вчера беше регистриран и първият случай на коронавирус в областта, който се оказа привнесен отвън. 
 
"Имаше хора, имаше много хора", казват жители.
 
Никой не уточни къде точно са били настанени тези туристи. Председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов каза:
 
"Нито един хотел не беше отворен, нито един. И няма да го позволя в никакъв случай това да стане. Имаше много заявки, между другото и в моя хотел имаше страшно много запитвания и то за най-скъпите помещения да дойдат за Великден. Говоря ви за много дни, а аз им казвам така: "Това е невъзможно, не го мислете".
 
Хората обаче казват: "Дайте ни възможност тогава да идем в някаква къща за гости", каза той и допълни: 
 
"Това ме навя на мисълта, че те и без мен ще се обаждат да ги търсят тези къщи за гости. Тогава аз направих – мога да ви покажа даже -  и в нашия сайт, и в имейла, че не се препоръчва въпреки кризата, въпреки безпаричието, градът да упрекне нас, че ние сме виновни - хотелиерите. И аз пиша до всички – "Много ви моля, не се поддавайте на това, че може да изкарате някакви дребни пари. Не го правете! Градът ще ни упрекне". 
 
Златанов не посочи кои са колегите му, които не са откликнали на призива му, както и на този на Националния оперативен щаб. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase