Достигна ли България своя пик на заразата от коронавирус и разминаваме ли се с най-благоприятния сценарий?
 
"Най-благоприятният сценарий се реализира само, ако мерките се спазват. Мерките да се спазват означава да няма големи огнища на заразата. В момента се намираме в пика на заразата. Пикът е интервал във времето, сега трябва да излезем от него. Максимално имаме 40-50 нови заразени на ден", коментира ученият и математик от БАН проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Членът на Националният оперативен щаб предупреди, че заразата може да се разпространи, дори и малък процент от хората да нарушат правилата и да тръгнат да пътуват. Проф. Витанов алармира и за локално неспазване на правилата - неспазване на карантината и голям брой заразени.
 
"В момента борбата е такава - вирусът се опитва да се разпространи, от другата страна са хората, които опитват да го ограничават. Ако има връзки между хората или се появи дълъг пас, не излизаме от пика с намаляване на броя на случаите, а може да се получи увеличаване", обясни проф. Витанов. 
 
"Италия има 20 000 починали, ние сме грубо казано 10 пъти по-малко и би трябвало да имаме 2000 починали - ние още нямаме и 1000 заразени. Това е вследствие на разкъсаните социални връзки", подчерта ученият.
 
Според него през следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има и натоварване на здравната система. Той смята, че е решително дали системата ще издържи. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase